OVER JUDITH VAN LEEUWEN

“Be the change you wish to see in the world”

– Mahatma Gandhi –

Beleidsmaker gemeenten

Het verschil maken

Het verschil maken voor je medemens: dat is wat jou drijft. Iedere werkdag weer zet jij je in om maatschappelijke waarde te creëren, om van betekenis te zijn. Wat jij doet inspireert en raakt mij.

Ik ben Judith van Leeuwen en ik begeleid maatschappelijke organisaties en gemeenten bij het zichtbaar maken van de impact van hun werk. Zodat het belang van het werk gezien en gewaardeerd wordt en de impact verder kan groeien.

Mijn inzet bestaat uit het ontwerpen en begeleiden van een Social Impact Traject op maat, waarin ik samen met de organisatie en betrokken stakeholders het impactverhaal destilleer en onderzoek. Na afloop van het traject kan de organisatie uitleggen hoe zij precies het verschil maakt en in hoeverre dat lukt. Deze informatie helpt om intern evalueren en leren vorm te geven en om verantwoording af te leggen aan financiers. Zo hoop ik bij te dragen aan waar ik voor sta: een samenleving waarin we omzien naar elkaar en waar er plek is voor iedereen.

Van ambtenaar naar ondernemer

Van ambtenaar naar ondernemer

Via mijn bedrijf Social Impact Matters kan ik iedere werkdag doen wat ik belangrijk vind en waar ik goed in ben. Dat geeft veel voldoening. Tegelijkertijd is het ondernemerschap een vrij nieuw avontuur voor mij, waardoor ik uitgedaagd blijf om mijzelf te ontwikkelen. Daar houd ik van.

Tot 2017 was ik in een andere rol werkzaam in het sociaal domein, namelijk als beleidsmedewerker bij de gemeente Zeist. Daar startte ik in 2009 na het afronden van de studie Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. In mijn tijd bij de gemeente heb ik mij met diverse beleidsvelden bezig gehouden, maar centrale thema’s waren altijd de Wmo, armoede en de GGZ. Ik leerde de gemeentewereld heel goed kennen, onderhield vele subsidieaccounts en bouwde in de loop der jaren een breed netwerk op.

Na acht jaar voelde ik dat het tijd werd voor verandering en besloot ik de overstap te maken naar Movisie (kennisinstituut en adviesbureau in het sociaal domein). Hoewel ik mij daar al snel thuis voelde, bleef er iets knagen. In mijn hoofd was namelijk een idee ontstaan: ‘zou ik voor mijzelf kunnen beginnen? En op die manier maatschappelijke organisaties en gemeenten kunnen helpen bij het werken aan impact?’

Mijn missie

Ik voelde een noodzaak om iets op dit thema te doen. In mijn jaren bij de gemeente en bij Movisie constateerde ik steeds weer dat maatschappelijke organisaties heel goede dingen doen, maar dat dit lang niet altijd (genoeg) blijkt uit rapportages en verantwoordingen. Met als risico dat zij niet de erkenning krijgen die ze verdienen voor hun werk. Ook vond ik het opmerkelijk dat gemeenten naar mijn idee (te) weinig sturen op gewenste impact. En dat gesprekken hierover tussen gemeenten en maatschappelijke organisaties of niet plaatsvinden of al snel in de sfeer van ‘aanval en verdediging’ belanden.

Hierin is nog een wereld te winnen. Want dat het anders kan staat voor mij als een paal boven water.

Maatschappelijke organisaties kunnen veel beter laten zien welke impact zij maken en hierover communiceren. Niet stoppen bij vertellen wat je doet en welke directe output dat oplevert, maar laten zien wat de betekenis is van wat je doet en hoe dat doorwerkt in effecten op individueel en op samenlevingsniveau, in een mix van tellen en vertellen.

Gemeenten kunnen op hun beurt in hun subsidiebeleid meer sturen op gewenste effecten door een duidelijker impactkader te ontwikkelen om zo de gewenste verandering te volgen en te stimuleren. Keuzes over hoe de beperkt beschikbare middelen het beste ingezet kunnen worden zijn dan beter te maken.

Hoe mooi zou het zijn als er vervolgens in partnerschap – in coalities van gemeenten en maatschappelijke organisaties – constructief aan gemeenschappelijk beoogde effecten op samenlevingsniveau wordt gewerkt? En er meer inzicht ontstaat in wat wel en wat niet werkt, zodat de juiste dingen gedaan kunnen worden. Als dat lukt, dan is mijn missie voltooid.

Mijn eigen pad bewandelen

In het voorjaar van 2018 vertrok ik naar Porto om in ruim twee weken de Camino Portugues te lopen. Een oude pelgrimsroute van 250 kilometer van Porto naar Santiago de Compostella. Een waardevolle ervaring. Deze reis werd voor mij een keerpunt. Na de reis lukte het mij niet om mijn oude werk weer goed op te pakken. Het idee om voor mijzelf te beginnen werd steeds sterker en ik besloot naar dit gevoel te luisteren. Het was tijd was om ‘mijn eigen pad te gaan bewandelen’ en dat betekende afscheid nemen van Movisie. Ik zei mijn baan op en creëerde daarmee ruimte om mijn idee te realiseren.

De tweede helft van 2018 heb ik benut om een ondernemingsplan te schrijven en marktverkenningsgesprekken te voeren. Gesterkt door enthousiaste reacties uit het veld voelde ik: dit is de juiste richting, hiermee kan ik waarde toevoegen. En zo werd Social Impact Matters op 1 januari 2019 een feit. Inmiddels ben ik ruim 2 jaar onderweg en heb ik voor diverse opdrachtgevers opdrachten mogen uitvoeren. Ook heb ik mijn eigen kennis vergroot door de opleiding impactmanagement te volgen en mag ik mij impactmanager noemen.

Naast werk

Mijn thuisbasis is ons huis in Zeist waar ik samen met mijn vriend Tim en onze (peuter)zoon Jip woon. Regelmatig probeer ik mijn wandelschoenen aan te trekken voor een wandeling door de natuur. Dan laat ik de boel even de boel en geniet ik van de omgeving. Verder houd ik van yoga, een podcast luisteren en lezen en heb ik een zwak voor de categorie zelfhulp. Persoonlijke ontwikkeling is immers nooit klaar ;-).

Hoe bewandel je je eigen pad

Kennis maken?

Nieuwsgierig geworden naar mij en wat ik voor jou kan betekenen? Klik dan HIER en plan een gratis impactgesprek. In dit gesprek maken we kennis en help ik je om jouw impact vraagstuk helder te krijgen. Ook deel ik met je welke ontwikkelkansen ik zie, waar je kunt starten en wat impactgericht werken jouw organisatie oplevert.

Linken?

Heb je niet direct een vraag, maar wil je mij wel volgen? Laten we connecten op LINKEDIN. Ik zie jouw uitnodiging graag tegemoet!